Succesvol worden als startende ondernemer

ondernemen

Regelmatig vragen startende ondernemers mij om advies. Een ondernemer heeft meer vragen, dan ik antwoorden. Vragen om zekerheid. Startende ondernemers hebben meer onzekerheid dan vastomlijnde plannen. En toch ga ik iedere keer weer enthousiast met hen aan de slag. Wetende dat het niet een ieder zal lukken succesvol te worden. Maar toch! Nieuw ondernemerschap is goed voor de economische groei en de werkgelegenheid. Misschien nog wel het allerbest voor de persoonlijke ontwikkeling van de starter. Het idee dat velen het niet zullen redden hoort bij het leven. Niet iedereen haalt de eindstreep. Je uiterste best doen en meer niet!

”Ik zie veel starters onderweg de focus verliezen. Teleurstelling of plotseling succes vertroebelen het planmatig denken.”

Van idee naar realiteit

Het zijn niet allemaal Einsteins, niet een ieder is briljant en niet ieder idee is een ‘masterpiece’. Ze hebben wél allemaal hetzelfde enthousiasme en de ‘drive’ om te slagen. Op eigen benen staan en zorgen voor je eigen inkomen. Sommigen dromen al van een fortuin, anderen zijn blij als ze op hun stoeltje in de eigen voortuin kunnen (blijven) zitten. Het is maar waar je de prioriteiten stelt. Niet alles is goud. Mooie ideeën waar de klant helaas nu net niet op zat te wachten. Het geld was sneller op dan gedacht. De financier haakte af en de bank gaf niet thuis. “Maar hoe doen anderen het dan?” Wel, het begint met het realiteitsgehalte van je plannen en een oneindig goede voorbereiding. Alle lichten moeten op groen staan en het verdienmodel moet helder zijn. Van idee naar realiteit. Startende ondernemers zijn –over het algemeen genomen– leergierige mensen. Ze zuigen de kennis en ervaring als het ware op. Dankbaar werk, met hier en daar een deceptie, een lach en een traan. Wat is echter belangrijk?

Wel, allereerst, maak prognoses, berekeningen en financiële onderbouwingen. Hoe lang is je polsstok? Ga er niet vanuit dat iedereen opeens helemaal enthousiast is over je plan en vervolgens de geldbuidel trekt. Het is knokken voor iedere cent. Bedenk dus geen niet financierbaar droombeeld maar maak een realistische exploitatiebegroting. Reken je niet rijk. Wat zijn de beschikbare middelen, hoe kan ik aanvullende financiering verkrijgen en wat heb ik te bieden? Realistische vragen. Ga op zoek met al je plannen naar mensen die ervaring hebben. Laat je adviseren en zoek naar lieden die je wellicht met de realisatie kunnen helpen. “In welk netwerk zit ik en wie is wellicht een goede mentor?” Je ziet, succes ontstaat niet vanzelf, is ook niet maakbaar maar wel te beïnvloeden. Zoek de juiste omgeving, manoeuvreer je in de meest kansrijk positie. Investeer nooit meer dan je je kan veroorloven. Ga voor het beste maar zet niet alles op het spel. Bekijk vooraf welk verlies je je kan veroorloven. Wees in alles realistisch!

Creëer een netwerk als ondernemer

Ben je zover? Ga dan van start. Bouw een netwerk op en kijk wat men te bieden heeft. Breng zelf ook iets mee. Enthousiasme, waardering en dankbaarheid. Het rendement van geluk! Bouw aan strategische allianties met leveranciers en klanten. Zorg ervoor dat één ding centraal staat: “Integer handelen!” Informeer je stakeholders, communiceer met de omgeving. Op deze wijze schiet het ondernemerschap wortel. Gaat alles dan vanzelf? Geenszins, maar je bent op de goede weg. Een weg vol hindernissen en obstakels. Zet deze om in kansen. Zie alles vanuit het perspectief dat ondernemerschap vooral om inventief en creatief gedrag gaat. Laat je niet te snel uit het veld slaan. Een ondernemer is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen toekomst. Creëer deze dus zelf. Wees geen avonturier maar wel een ontdekkingsreiziger. Wees niet bang. Jij bepaalt de toekomst, je hoeft ‘m niet te voorspellen, maar er wel aan te werken. Denk dus op de lange termijn. Laat je strategie daar altijd op gericht zijn

Wees vastberaden

Grote stappen snel thuis? Nee, kleine overzienbare en verantwoorde stapjes. Geconcentreerd en gericht op succes. Werk en denk altijd vanuit je persoonlijk drijfveren. Wat is je passie, wat is je motivatie en wat is je ondernemersdroom? Deze zaken vormen de basis van je vastbeslotenheid en vasthoudendheid. Ook als het allemaal net iets anders gaat dan verwacht. Maar ook als het allemaal sneller gaat dan gedacht. Verdiep je in de klanten, de markt en de concurrentie. Dat vraagt dag en nacht je volledige focus. Wat zijn jouw klantoplossingen? Op welke wijze ga je zijn of haar verwachting overtreffen? Ik zie veel starters onderweg de focus verliezen. Teleurstelling of plotseling succes vertroebelen het planmatig denken. Dat is jammer. Je bent dan een schip zonder koers. Ik zie echter ook jonge ondernemers met discipline en volharding hun plan realiseren. Gestaag en geduldig. Met kleine stapjes het pad van succesvol ondernemen betreden. Wankel evenwicht en vaste tred. Zij gaan het absoluut redden!