Geld verdienen met vloggen? Dit is de (bij)baan van de toekomst

youtube

Een populair carrièrepad van de laatste jaren voor een hoop jongeren is vloggen. Een beroep dat perfect bij een toekomst vol digitale banen past. Maar wat is vloggen precies, is dat iets wat jij ook kunt? En superbelangrijk: hoe verdien je er geld mee?

Wat is vloggen?

Vloggen is het nieuwe bloggen. Het woord zegt het eigenlijk ook al: bloggen met de ‘v’ van ‘video’. Daar waar je vroeger achter je computer kroop om je gedachten uit te schrijven, pak je er nu gewoon een camera bij.

Over ieder onderwerp is wel een vlog te maken, en je kunt er best makkelijk mee beginnen. Je hebt maar een paar tools nodig. Denk dan bijvoorbeeld aan een computer, camera, editprogramma en YouTube-account. Een vlotte babbel mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Dan ben je als startende vlogger al good to go. Zo zijn veel opkomende wereldsterren in de online wereld ook begonnen. Zij nemen zichzelf op, terwijl ze vertellen over onderwerpen als make-up of games, of ze maken ‘how to …’s.

De vlogs die zij opnemen, editen ze en plaatsen ze op YouTube, waar de hele wereld ze kan bekijken. Veel vlogs vind je ook terug op hun social media, zoals Facebook en Twitter. Mensen kunnen ze daar ook bekijken, en sharen met hun vrienden.

Tv-sterren, maar dan nét even anders

Er zijn steeds meer YouTubers die een sterrenstatus krijgen. Denk bijvoorbeeld aan make-up-talent Michelle Phan, gamer PewDiePie of komiek Ray William Johnson. Ook Nederlanders zijn online goed vertegenwoordigd met bekende vloggers als Nikkietutorials, die wereldwijd bekend is geworden met haar make-up-tutorials, en Yarasky, een van de bekendste gamevloggers. Je fame kan net zo groot worden als die van tv-sterren.

Je moet volhouden en hard werken

Maar die beroemdheid komt niet zomaar uit de lucht vallen. Populair worden op het internet is namelijk keihard werken. Je hebt een hoop concurrentie, en mensen kijken precies naar wat ze willen kijken.

Online populair worden heeft met een aantal factoren te maken. Denk bijvoorbeeld aan het onderwerp dat je kiest, de regelmaat waarmee je plaatst, en wat mensen aan je video’s hebben. Leg je ze iets handigs uit of laat je ze lachen? Pas dan zullen ze zich abonneren op je kanaal. Als je kijkers niets aan je video’s hebben, klikken ze met hetzelfde gemak weer door.

Bekende vloggers zijn non-stop bezig met hun bekendheid online. Voor veel van hen is het een fulltimebaan geworden. Deze vloggers zijn vaak zo’n acht uur per dag bezig met het filmen en monteren van hun video’s. Echte celebrity’s vind je ook op events, waar fans ze kunnen ontmoeten, met ze op de foto kunnen en een handtekening mogen vragen. Superleuk, maar het is een echte fulltimebaan.

Making money

Nu zul je misschien denken: vloggen een fulltimebaan? Hoe kom ik dan ooit rond iedere maand? Yarasky legt uit: “Aan het begin verdien je nog niet zo veel met vloggen, helemaal niets eigenlijk. Als je iets populairder wordt, kun je partnerships aangaan. Dat betekent dat YouTube reclames voor je video’s zet. Als mensen zo’n reclame bekijken, levert dat jou als vlogger geld op.”

Hoe populairder je wordt, hoe meer je gaat verdienen. “Aan het begin zul je een paar euro aan reclames krijgen, maar dat loopt uiteindelijk op”, zegt Yarasky. “Daarnaast vragen bedrijven me hun producten te reviewen in mijn video’s. Met dat laatste moet je als vlogger altijd oppassen: je kijkers hebben al gauw door wanneer je voor het geld zegt dat een product geweldig is, terwijl je het eigenlijk niets vindt. Blijf dus eerlijk.”

Hoeveel verdien je als vlogger?

Wat je als vlogger precies verdient, hangt af van het aantal volgers dat je hebt. Yarasky heeft het volgens ons in elk geval prima voor elkaar. Sinds drie maanden heeft hij zelfs een eigen manager, die het zakelijke deel van zijn business regelt. “Dan kan ik me focussen op het filmen en editen van de vlogs, dat is wat ik het leukst vind”, zegt Yarasky.

Een beginnetje maken?

Overtuigd van dit carrièrepad? Zeg dan nog niet meteen je andere baantje op. Het opbouwen van stabiele inkomsten via YouTube kost tijd. Probeer het eerst eens in je vrije tijd: pak je camera erbij en vertel iets. Denk aan wat je vrienden/kennissen en familie leuk zouden vinden om te zien. Is er iets waar je gepassioneerd over bent? Of heb je een heel uitgesproken mening over een bepaald onderwerp? Kijk eens wat je vindt als je erop zoekt in YouTube. Wie weet heb je goud in handen …

Daarnaast zijn er online natuurlijk altijd genoeg tutorials te vinden, als je eerst nog wat tips nodig hebt bij het starten van je vlog. Check bijvoorbeeld eens Vlog Nation. Zij geven je tips over van alles, van het kiezen van een vette online nickname, tot het genereren van je eerste online salaris.

Is vloggen toch niet helemaal voor jou weggelegd? Geen probleem! Neem eens een kijkje bij de vacatures bij YoungCapital, wellicht zit hier wel jouw droombaan bij.