Vakantiekracht in dienst: een aantal tips!

Vakantiekracht

Eindelijk is de zomervakantie aangebroken. Inmiddels is de welbekende vakantiestroom van uw medewerkers richting Frankrijk, Italië of Spanje op volle toeren. Ze laten u achter met steeds verder oplopende achterstanden aan werk. Voor u het moment om een vakantiekracht, of vakantiekrachten, in dienst te nemen om de opgelopen achterstand rustig weg te werken.

Het zit eigenlijk al in het woord “vakantiekracht”. Een kracht voor tijdens de vakantie, dus tijdelijk. Juist omdat deze medewerkers tijdelijk zijn, worden er vaak diverse zaken over het hoofd gezien. Voor uw onderneming kan dit een risico betekenen. Wij hebben daarom een aantal belangrijke tips voor u op een rij gezet.

Een goede administratie voorkomt boetes

Iedere ondernemer heeft het weleens meegemaakt, uw tijdelijke kracht meldt zich voor zijn eerste werkdag, maar heeft geen geldig ID bewijs op zak. Uiteraard bent u op de hoogte dat uw medewerker zonder dit ID bewijs onder het dure anoniementarief valt. Uw medewerker belooft echter om de volgende dag zijn ID bewijs alsnog mee te nemen, zodat u alsnog een kopie kunt toevoegen aan uw administratie. Gerustgesteld laat u de zaak rusten en gaat u verder met uw dagelijkse werkzaamheden. Voor u het weet is de laatste dag van uw tijdelijke kracht alweer aangebroken. Al die tijd heeft uw medewerker zonder geldig ID gewerkt en is het dure anoniementarief niet toegepast. Bij een controle van de belastingdienst kunt u in dit geval een flinke boete tegemoet zien, welke kan oplopen tot € 5.278,- per werknemer. Zorg er dus ten alle tijde voor dat u voldoet aan uw administratieve verplichtingen als ondernemer.

Welk werk mag uw vakantiekracht doen?

Voor jonge werknemers (tot 18 jaar) gelden specifieke regels met betrekking tot het soort werk dat verricht mag worden en de arbeidsduur. Deze regels worden gecontroleerd door de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een overtreding van de regels levert een boete van € 200,- per medewerker op. Voor een actueel overzicht van de werkzaamheden en arbeidsduur van jonge werknemers verwijzen wij u door naar de Rijksoverheid.

Maximale bijverdiensten

De meeste vakantiekrachten gaat het maar om één ding: het verdienen van een leuk zakcentje. Hierbij dienen de vakantiekrachten echter wel rekening te houden met hoogte van de bijverdiensten.
Is uw vakantiekracht bijvoorbeeld 16 of 17 jaar? Dan kunnen zijn of haar inkomsten van invloed zijn op de kinderbijslag. Tijdens de zomervakantie mag uw vakantiekracht maximaal € 1.300,- netto extra bijverdienen. Boven dit bedrag komt de kinderbijslag te vervallen.
De bijverdiensten van uw vakantiekracht kunnen ook van invloed zijn op een eventuele studiefinanciering. Er zijn namelijk grenzen aan hetgeen wat uw vakantiekracht maximaal bij mag verdienen. Komt uw vakantiekracht hierboven, dan kan de studiefinanciering vervallen. De bijverdiengrens is afhankelijk van de opleiding die uw vakantiekracht volgt.
Voorkom dus ongemakkelijke situaties voor uw tijdelijke kracht en informeer ze tijdig over hun maximale bijverdiensten.

Let op de ketenregeling!

Per 1 juli 2015 is de nieuwe ketenregeling in werking getreden. Voor de meesten onder u inmiddels wel bekend en voor sommigen wellicht iets minder. In het kort bepaalt de ketenregeling het aantal tijdelijke contracten dat een werkgever met een werknemer mag aangaan, alvorens van rechtswege een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. In de huidige situatie ontstaat er na drie tijdelijke contracten binnen een periode van twee jaar, die elkaar binnen zes maanden opvolgen, bij het volgende contract van rechtswege een contract voor onbepaalde tijd.
Let dus goed op het aantal maanden dat tussen de arbeidsovereenkomsten zit. Werkt u vakantiekracht eerst in de zomerperiode, vervolgens rond kerst en daarna weer in de zomerperiode? Dan is het eerstvolgende contract een contract voor onbepaalde tijd.
Is uw vakantiekracht jonger dan 18 jaar en werkt hij ten hoogste twaalf uur per week? Dan is de ketenregeling niet van toepassing. In dit geval gaat de ketenregeling pas gelden vanaf het moment dat de werknemer de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Haal het meeste uit uw tijdelijke kracht

Een vakantiekracht is over het algemeen tijdelijk en tijd gaat snel verloren. Een goede voorbereiding van de eerste werkdag zorgt ervoor dat uw medewerker sneller en effectiever aan het werk kan. Is er bijvoorbeeld al een inlog account aangemaakt of ligt de juiste toegangspas al klaar? Zoals het spreekwoord luidt; “Een goed begin is het halve werk” en een goed begin, begint met een goede voorbereiding. Zorg er dus voor dat u de eerste werkdag van uw vakantiekracht tot in de puntjes voorbereidt.
Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat het monitoren en bijsturen de effectiviteit en productiviteit van werknemers verhoogd. Het is dan ook geen overbodige luxe om juist bij een tijdelijke kracht een klein voortgangsgesprek te houden. Hierdoor weten tijdelijke krachten beter wat er van hun gevraagd wordt en zal uw zomer ook voorspoediger verlopen.